Поройните дъждове през нощта в няколко части в страната наложиха евакуация

...
Поройните дъждове през нощта в няколко части в страната наложиха евакуация
Коментари Харесай

Тежка нощ след наводненията в страната, хора скачали от покривите, за да се спасят

Поройните дъждове през нощта в няколко елементи в страната постановиха евакуация на десетки души, откакто домовете им бяха наводнени. Десетки са и сигналите, на които са откликнали службите.

Днес следва да бъдат извършени избавителни интервенции, в това число на 90-годишна жена. Друга стара жена е била изведена с носилка. Евакуирани ще бъдат и още хора от най-пострадалите региони в Карловско. 

Потърпевша от Карловско разказа пред bTV, че стара двойка от Каравелово е блокирана на втория етаж в къщата си, входовете към постройката са препречени от клони и други наноси.

Мъжът и дамата са 90-годишни и не са в положително здравословно положение, сподели Стефани Тодорова - родственик на възрастното семейство. 

" Няма по какъв начин да се излезе, ситуацията е неприятно, всичкото в къщата е във вода. Тук е много тежко, няма път ", добави дамата. 

Тя описа и че имало хора, които са скачали от покривите на къщите си непосредствено в придошлата река, с цел да се спасят. 

Пораженията по инфраструктурата, към момента няма електрозахранване и вода в някои региони в Карловско

През цялата нощ останаха под наблюдаване сериозните сектори по течението на придошлата река Стряма, която наводни 5 села в Карловско. Тежките порои, които изляха над 190 литра вода на кв. метър, доведоха до разрушаването на няколко моста, повлякоха по пътя си дървета, коли и мебелировка.

Големи са провалите по инфраструктурата, към момента няма електрозахранване и вода. Най-сериозно потърпевши са карловските села Каравелово и Богдан, откъдето нощес бяха евакуирани бедстващи.

Вследствие на продължителния натоварен дъжд са наводнени етажи на жилищни и търговски здания, промишлени предприятия, нарушена е пътната настилка, навлечени са инертни материали в селата Богдан, Столетово, Каравелово, Московец, Розино, Слатина и Христо Даново, и в град Клисура.

Кметът на община Карлово доктор Емил Кабаиванов заяви пред, че водата към този момент е понамаляла, а нощес до късно са евакуирани хора от залетите къщи.

" Вадени са хора и отвън обитаемоте места, които са по вили, с хеликоптери, със спасители с въжета. Нямаме повече информация за бедстващи хора ".

 Снимка: bTV

" Падна равнището на реката, не е толкоз бърза. Направен е преход посредством въжета, с цел да им достъп до отсрещния бряг. С дребна лодка са изкарани 18 души, които са били трудноподвижни ", изясни за Красимир Димитров от дирекция " Аварийна помощ и предварителна защита " към Столична община.

" Току-що благодарение на водолази, пожарникари и алпийци извадихме една жена на носилка. Подготвяме друга интервенция за 90-годишна. Теренът е доста сложен. Двата алпийски екипа подхващаме втора акция за избавяне на хора ", добави той.

Остава в действие частичното бедствено състояние в петте села в община Карлово, които през вчерашния ден бяха потопени под вода, заяви.

Евакуираните от Каравелово пренощуваха в кметството

Част от евакуираните хора от село Каравелово прекараха нощта в кметството, съобщи.

" Прибирахме се от Пловдив. Като стигнахме в Каравелово ни споделиха, че не можем да продължим. Беше ни предоставена храна, вода, безалкохолни и одеяла ", описа Мария, която е ot село Богдан, само че нощува в Каравелово.

Сградата разполага с две огромни стаи, пейки, а храната се обезпечава от община Карлово, посочи Деляна Дамянова ", секретар на кметството.

" Вода няма. Доколкото имаме информация помпената станция е отнесена от водата. Опитват да възстановят тока, само че не се знае по кое време ще пристигна ", добави тя.

На различен гражданин се е наложило да нощува в колата. Марин показа, че не е схванал, че настаняват хора в кметството.

" Отидох до моста, само че пожарникари и служители на реда не дават да се минава. Мостът падна поради водата. Не знам по какъв начин ще стигна до нас ", добави той.

Тежка нощ и в Цар Калоян

Пороен дъжд в Цар Калоян наводни къщи, дворове, изби и улици. За към половин час над града късно нощес се изсипаха 38 литра на квадратен метър, заяви за Българска телеграфна агенция заместник-кметът на общината Ивайло Тонев.

Проливният дъжд е повлякъл и автомобил под моста в центъра на града. Късно нощес коритото на реката е разчистено отчасти, като през днешния ден екипите ще продължат с работата си по почистването на събраната кал и наноси, довлечени от водата под моста, сподели Тонев.



Той уточни, че данни за потърпевши хора няма. Обстановката се възстановява. Предстои да бъдат обходени жилищните парцели, с цел да се види какви са провалите. Ще бъдат почистени и тинята и пръстта, насъбрани по улиците.

Евакуираха човек с увреждания в Добрич

Наводнени етажи от къщи, апартамент и изби в Добрич поради мощните превалявания.

Дежурните чиновници на Община Добрич през нощта са получили 35 сигнала. Един човек с увреждания е изведен от вкъщи му, написа. Получен е сигнал за паднал бор в Градския парк.



коло 2 часа след среднощ от добричко село е придошла вода, която за малко е напълнила равнището на дерето в региона на бул. " Русия ". Водата се е отдръпнала за към час и все още не излиза от коритото на река Добричка.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР